Hoe wij werken

Robert Madrigal, latino van geboorte, begon zijn tangocarriere in de V.S. en volgde lessen bij beroemde argentijnse maestro's: Gustavo Naveira, Ozvaldo Zotto, Fabian Salas, Julio Balmaceda, Guillermo Merlo, Carlos Gavito, Carlos Copello en bij een aantal van de jongere generatie zoals: Leandro Palou, Damion Esell en Ezequiel Farfaro.

Zijn belangrijkste leermeester was Michael Walker, die zijn 18 jaar danservaring op Broadway en in Hollywood verenigde met 17 jaar tango dansontwikkeling in professionele lessen en shows. Van hem leerde hij niet alleen tangodansen en choreograferen, maar ook tot in detail analyseren, hoe bewegingen lichaamsvriendelijk gemaakt kunnen worden.

Zo heeft hij een dansstijl ontwikkeld, die niet op spierkracht, maar op energie en beweging gebaseerd is. Robert heeft voor zijn komst naar Nederland (sept. 2002) gedurende drie jaar tangolessen en shows gegeven en met een regelmaat van enkele avonden per week als D.J. opgetreden in salons.


 

Mira van de Griendt (Zoetermeer)

Als kind heeft Mira intensief klassiek ballet gedanst, maar ook jazzballet, salsa en streetdance. Sinds 2004 heeft zij de Argentijnse Tango ontdekt en is ze daarna meerdere malen naar Buenos Aires gegaan om lessen te volgen (o.a. bij dansschool DNI). Ze is afgestudeerd aan de Docentenopleiding Beeldende Kunst & Vormgeving en geeft graag les aan jongeren.

Mira heeft lesgegeven bij 22tango (2006-2008) en Tango La Estrella in Tilburg (2007-2010). Ze heeft meerdere malen tangoles gegeven op het middelbaar onderwijs; met 22tango ‘StreetTango - workshops’ en met Robert Madrigal ‘Tango in de Klas’. Sinds augustus 2010 start ze met Robert het tweede seizoen op het CKC (Centrum voor Kunst en Cultuur) in Zoetermeer, met twee niveaus Argentijnse Tangolessen. Mira heeft o.a. demonstraties gegeven voor de tv-serie Julia’s Tango (A’dam), met de tangoband La Banda Neon en op Drempelloos Werelddansen (Tilburg), Latino Festival (Arnhem) en Dias Latino (Amersfoort).

Mira is geïnteresseerd in de moderne danstechnieken van de Argentijnse Tango en vindt het belangrijk dat mensen plezier en creativiteit (leren) beleven aan het dansen met elkaar. “Ik vind het contact dat mensen tijdens het dansen met elkaar – en met zichzelf – ervaren erg mooi en vindt dit een reden er zoveel mogelijk mensen mee in aanraking te laten komen.”




 

Mirjam Diedrich

Mirjam begon als elf jarige aan het conservatorium in Den Haag. Na het afronden van haar klassieke dansopleiding volgde het Nederlands Danstheater en vijftienjaar Introdans. Zij heeft onder andere choreografieën gedanst van: Jirí Kylián, Nils Christe en Ed Wubbe. De laatste jaren bij Introdans was zij niet alleen als danseres maar ook als choreograaf actief. Na een danscarrière van 17 jaar kwam zij in aanraking met de Argentijnse Tango.

Betoverd door de schoonheid van de Tango kon zij niet anders dan deze dans te blijven beoefenen. Er werd haar verteld: “Je hebt een dansachtergrond, dan zal je de Tango snel onder de knie krijgen.” Echter het tegendeel bleek waar te zijn. Zij moest helemaal terug naar af …..
Het leerproces kwam niet binnen via woorden… wel door haar te laten voelen, via de fysieke overdracht. Pas later kwam de bewustwording en kon zij haar kennis en elementen uit haar danscarrière weer toevoegen aan de Tango.

Zij volgde lessen bij verschillende beroemde Argentijnse maestro’s. Verder werkte Mirjam vele jaren samen met Hervé Cousin, en Ard & Lizelot bij Flor de Fango in Arnhem. Zij heeft performances gegeven met Lizelot en Angel Fabian Coria in Biezenmortel.

Wat Mirjam fascineert aan de tango is de improvisatie, de beleving en de verbinding met wie ze samen danst. Iedere dans is een unieke ervaring en wordt gekleurd door de emoties van de dansers op dat moment. Zij vindt dit niet alleen bijzonder om zelf te beleven maar ook mooi om naar te kijken.

EEN GROTE ISPIRATIE BRON VOOR MIRJAM
www.mirjamdiedrich.com


 

Gabriëlle Nederend (Amsterdam)

Gabriëlle begon haar danscarrière in 1980 als stijldanseres waar zij het plezier en de inspiratie van samen met een partner dansen ontdekte. In 1993 bracht René Oey haar in contact met de Argentijnse tango en sindsdien vormen zij een danspaar. Sinds 2000 geven zij les op diverse tangoscholen en verzorgen zij dansdemonstraties en performances. Daarbij geven zij tangoles op middelbare scholen als onderdeel van het vak Cultuur en Kunstzinnige Vorming, zoals aan het MLA in Amsterdam en het Pascal College in Zaandam.

In 2001 was zij als danseres verbonden aan de tangoshow ‘Olé Tango’ van Danny Malando gedurende een tournee door Nederland. Gabriëlle & René hebben onder meer opgetreden met het Nederlandse tangotrio Bien de Bute, het Parijse Quinteto Tiempo Sur, Trio Tangata, Mala Pinta en met tangozangers Juan Tajes en Orlando Miño. Samen met beeldend kunstenaar Floor van Keulen hebben zij in 2006 een multidisciplinaire tango performance ontwikkeld, getiteld TangoTekens, een tangodans in samenspraak met een live getekende voorstelling als decor.